EBM-PAPST: Viftegiganten gikk fra tøffe år til rekordomsetning, takket være etterspørselen etter moderne, energiøkonomiske vifter. Vinteren har vært god, ifølge Ståle Strøm.

VVS-DAGENE 16. - 19. OKTOBER

– Det er viktig å følge med i markedet og være der det skjer

De sju ansatte i ebm-papst i Norge puster lettet ut. Korona og krig skapte store problemer for vifteprodusenten. Men nå er de ute av sumpa, og er spent på høstens messe i Lillestrøm.

Published Last updated

Ingeniør Ståle Strøm utgjør hele ebm-papst sin Trondheims-avdeling. Han er en av totalt sju ansatte i den norske delen av et verdensomspennende selskap med nesten 15.000 på lønningslista. 

Vi pratet med han på Nordnorske VVS-dager i Bodø i år, der han mer enn gjerne fortalte historien om hvordan de to arge konkurrentene EBM og Papst fant hverandre og ble til ebm-papst.

Vifter i alle størrelser

Kortversjonen er at begge firmaene var store på elektronikk-kjøling og hadde jobbet med industriutvikling i flere tiår, da Papst-ledelsen besluttet å selge seg til EBM på tidlig 90-tallet. Målet var å unngå at teknologien deres skulle bli flagget ut til Asia.

ebm-papst utvikler og forhandler alt fra de største industrianlegg, ned til ørsmå vifter til pc og annen elektronikk. Mye av produksjonen foregår i den tyske byen Mulfingen. 

Kundene deres spenner derfor over en rekke bransjer som ventilasjon, kjøling, oppvarming, bilindustrien, og mye annet.

Pandemi og brann

Ståle Strøm har vært ansatt i firmaet siden 1993 og har vært med på flere opp- og nedturer. De siste årene har imidlertid vært spesielle.

– Under koronaen økte leveringstiden på vifter til 2-3 år, siden det ble problematisk å skaffe komponenter fra Asia, forteller Strøm.

– Men pandemien satte også en fortgang i utviklingen av vifter med færre komponenter.

I tillegg til problemene pandemien skapte, gikk en svær fabrikk i India opp i flammer. Der produserte de vitale komponenter, og det ble helt stopp på leveransene.

Alle som trengte deler overbød hverandre, og mange boligeiere opplevde at de fikk montert aggregater, men uten at viftene fulgte med. Viftene måtte ettermonteres når det endelig ble tilgang på deler. Krigen i Ukraina har også hatt innvirkning, siden landet har vært storprodusent av elektrokabler som kreves for å koble spenning på viftene.

Uroen i markedet har også ført til overkapasitet på enkelte segmenter, fordi store kunder har annullert bestillinger.

Bedre enn ventet

Nå er det økonomien som er det store spørsmålet. Rente- og prisøkninger har truffet byggebransjen med stor kraft.

– Vi har ventet på at det skulle treffe oss, også, men det har gått veldig bra i vinter, sier Ståle Strøm.

 Litt etterslep i leveransene er det fortsatt – et lite antall spesialvifter er det ennå ventetid på, men proppen har løsnet, mye takket være interessen for å skifte ut gammel teknologi med ny og mer energieffektiv.

Nå er Strøm spent på VVS-dagene i Lillestrøm i høst. Der skal nemlig ebm-papst være utstiller.

– Det er viktig å følge med i markedet og være der det skjer, sier han.

Rekordomsetning

Strøm forteller at den norske delen av ebm-papst aldri har hatt så stor omsetning siden de startet i 1979:

Da regnskapsåret etter tysk modell ble avsluttet 31. mars i år, viste det en omsetning for den norske delen på 88 millioner kroner.

NYVINNIG: Emb-Papst Sverige har nylig utviklet denne takvifta, som skal gjøre både installasjonen enklere og øke effektiviteten, samtidig som støynivået er lavt.

EC-teknologien, som er langt mer energigjerrig enn AC, tar over mer og mer av markedet. Og med dagens kraftpriser, har mange funnet ut at det er penger å spare på å bytte ut innmaten i gamle aggregater som har AC-motor.

– EC er mer effektiv og er enkel både å installere og regulere. Det er mange som etterspør muligheten for å montere inn dette. Vi sier selv at man kan spare energikostnader på mellom 25-30 prosent ved å bytte til EC-teknologi, men vi har tilbakemeldinger fra byggherrer som sier de sparer opp mot 50 prosent, sier Strøm og legger til at det selvsagt også kan ha sammenheng med at de gjør andre endringer i byggene samtidig.

– Miljøregnskapet for et bygg blir veldig mye bedre, så vi ser en klar utvikling nå. Vi har tydeligvis truffet godt i enkelte segmenter, særlig på rehabilitering av gamle aggregater, slår Ståle Strøm fast.

Powered by Labrador CMS