VVS-DAGENE

Trox Auranor feirer 50-årsjubileum 

JAREN: I vår var det 50 år siden det hele startet i en leilighet på Furuset. I november er det 50 år siden de ble hadelendinger. Trox Auranor jubilerer i år.

Publisert Sist oppdatert

De ventet til VVS-dagene med å slå på stortromma. 

– Vi har ikke markedsført det kjempemye. Vi var på Nordbygg i april, og vi har laget en liten video om at vi er 50 år. Men vi er jo ikke like store i Sverige, sier markedssjef Carina Rud Pettersen i Trox Auranor.

Fart på VVS-dagene

På VVS-dagene smeller de til med Alex Rosén som konferansier. 

– Han pleier å være et fyrverkeri i seg selv. Vi skal også lansere et nytt styringssystem, forteller Pettersen. Mens Alex Rosén er konferansier, overlater han til forsknings- og utviklingssjef Sturla Ingebrigtsen å fortelle om de tekniske sidene.

Selve standen er litt utenom det vanlige, ikke minst for å signalisere at her skal det gjøres bærekraftig. 

– Vi bygger hele standen av europaller, for dem kan vi lett gjenbruke. Vi har prøvd før å gjenbruke messestand, men det er alltid noe som blir endret på og må kastes. Europaller kan vi i hvert fall bruke om igjen, sier Carina Rud Pettersen.

Hun forteller om gode tilbakemeldinger på europall-standen fra Nordbygg i Stockholm.

CO₂-nøytralt

FAGBLADPÅVIRKET: Det var en artikkel i Norsk VVS om riktig feste og montasje av brannspjeld som gjorde at brannspjeld i alle mulige utførelser og dimensjoner, med utrustning og tilbehør, ble hovedproduktet for firmaet som den gangen ennå var OAL.

Det er bærekraft og ombruk som er det viktige i jubileumsåret. 

– Fra i år produserer vi CO₂-nøytralt. Det er rett og slett i ferd med å bli et krav. Og så har vi jo EPD-er, understreker Pettersen. Miljødeklarasjonene kommer for fullt også på de produktene som ikke allerede har det.

Ingeniørfirma O.A. Larsen startet opp på Furuset i Oslo 1. april 1974. Men gründer Ole Arvid Larsen hadde planer om å bygge ny bolig i Røykenvik på Hadeland, og dermed tok han kontakt med Gran kommune om å leie lokaler. I november 1974 fikk den ferske bedriften leie lokaler på Brandbu.

Ventilasjon og brann

Formålet med firmaet var å importere, produsere og selge ventilasjonsutstyr til ventilasjonsbransjen. I 1975 var det en artikkel i Norsk VVS om riktig feste og montasje av brannspjeld som gjorde at brannspjeld i alle mulige utførelser og dimensjoner, med utrustning og tilbehør, ble hovedproduktet.

Men fabrikken brant ned i august 1978. Ole A. Larsen kjøpte et snekkerverksted og et grustak og flyttet produksjonen til Røykenvik, litt lenger nord langs Randsfjorden. Der ble det utviklet mange nye produkter.

ROBOTISERER: Jubilanten er godt i gang med å automatisere og robotisere fabrikken på Hadeland.

– I 1993 ble vi kjøpt opp av noe som het Nærings-Invest. Vi fikk beholde O.A. Larsen-navnet til 1995, men da måtte vi bytte navn til Auranor, forteller Roger Reinsborg i jubileumsvideoen. Reinsborg er veteran i bedriften og begynte der allerede i 1978.

Trox i 2005

I 2005 var det tyske Trox som overtok aksjene. 

– For oss var det veldig gunstig å gå over fra en finansiell eier til en industriell eier. Det betyr at det er mye mer langsiktig tankegang og mye mer villighet til å investere i nye maskiner og ny teknologi, ifølge Reinsborg.

50-årsjubileet markerer også at det er fem år siden beskjeden kom fra Trox: «Sett i gang byggeprosessen!». De nye lokalene, i Mohagen næringsområde på Jaren, ble overtatt i 2021.

Stolt sjef

Administrerende direktør John Georg Storvik er stolt av de 50 årene. 

– Vi har hatt salgsøkning og vekst i så og si alle de 50 årene, og vi har hatt god lønnsomhet hele veien, sier han.

SAMLET: Sturla Ingebrigtsen (til venstre) og Magnus Myrvold hos Trox Auranor har utsikt over 13.300 kvadratmeter fabrikk med alt samlet under ett tak.

– Auranor ble markedsleder veldig tidlig, og den ledertrøya har vi holdt frem til i dag. Vi har investert i denne fantastiske fabrikken på 13.000 kvadratmeter, og vi er godt i gang med å automatisere og robotisere den, sier Storvik.

Visjonen er å være en lean-bedrift i verdensklasse, skapt av Nordens beste arbeidsplass. 

– Vi tror veldig på at hvis medarbeideren trives på jobb, har det moro og får utviklet seg, blir involvert og har

påvirkning på arbeidshverdagen, da vil det bidra til at vi gir kunden den beste kundeopplevelsen, også, sier han.

Kapasitet til 650 millioner

På Jaren er alt samlet under ett tak og kapasiteten gir mulighet til å øke salget med 200 millioner kroner. I fjor endte det på 457 millioner.

– Fremover vil vi jakte på å bli en av markedslederne også i Sverige. I tillegg har vi kjøpt nabotomten på 10.000 kvadratmeter slik at vi har mulighet til å utvide og utvikle oss videre, sier John Georg Storvik.

Powered by Labrador CMS