F.V: Alexis Sevault, CTO i Cartesian, Jonas Utvik, salgssjef i Cartesian og Jonas Brenntrø, Teknisk-/digital eiendomsforvalter i KLP Eiendom.

VVS-DAGENE 16. - 18. OKTOBER

Lær mer om termisk energilagring på VVS-dagene

TRONDHEIM: Tidligere har flere skrevet om Cartesian, som har startet med kommersialisering av termisk energilagring ved bruk av faseendringsmateriale. KLP skal ha inn dette i et av sine store kontorbygg, og forhåpentligvis spare store summer på det.

Publisert Sist oppdatert

Cartesian startet som en ide hos SINTEF, og nå er selskapet i full drift. De har i 2024 levert flere anlegg, blant annet en kjøleløsning til en Rema 100 butikk i Mjøndalen og et varmelager til en kunde i Frankrike.

Alexis Sevault på befaring hos KLP Eiendom der de skal installere en «Thermal Box».

– Cartesian Thermal Box for kuldelagring på Rema 1000 Orkidehøyden ble satt i drift i mai, i år. Formålet er at Thermal Box lagrer kjøling for butikken om natta, slik at det på dagtid, når det er nødvendig å holde lav temperaturen inne i butikken, kan det hentes ekstra kjøling rett fra boksen, forteller Alexis Sevault, CTO i Cartesian.

Dette får energiforbruket på kjølingen i butikken betydelig ned.

Samarbeider med KLP

Jonas Brenntrø i KLP Eiendom har lenge hatt et stort engasjement for energieffektivisering, og de så umiddelbart potensialet i teknologien. Nå skal KLP ha inn teknologien i et av sine store kontorbygg.

– Målet er å redusere effektbelastning på strøm og fjernvarme på kalde vinterdager ved flytte belastningen fra morgen og formiddag til natt, i tillegg til å gi varmepumpene bedre og jevnere driftsvilkår som øker varmepumpenes effektivitet og levetid, forteller Brenntrø.

For at prosjektet skal være en suksess på dette bygget og forsvare investeringskostnadene, medregnet Enova-støtten, håper KLP å spare rundt 120.000 kr/år i reduserte energi- og effektkostnader.

Jonas Brenntrø i KLP gleder seg til å høste resultater termisk energilagring.

Med på fabrikk

VVS-dagene får være med på fabrikken der ferdigstillelsen av leveransen til KLP blir gjort. Sevault og Brenntrø diskuterer potensialet som ligger i teknolgoien, og gleder seg til installasjonen er gjort og de kan begynne å se på dataene.

– Erfaringer tilsier at Thermal Box moderat beregnet vil gi 30 % lavere effektbehov, 20 % lavere kostnader og 10 % høyere effektivitet i oppvarmingssystemet, forteller Sevault.

For KLP er dette bare et steg i en bred strategi for å være et ledende eiendomsselskap.

– KLP Eiendom har som mål på å være ledende på samfunnsansvar og bærekraft, og en viktig del av dette har alltid vært å redusere energibruken i våre bygg for å redusere vårt klimafotavtrykk, avslutter Brenntrø.

Hva er PCM?

Cartesians teknologi er basert på prinsippet om å absorbere og/eller frigjøre termisk energi ved å bruke faseendringen av et materiale. (Faseendringsmateriale = PCM - phase change material)

Når et fast stoff (for eksempel is) blir oppvarmet til en temperatur over smeltepunktet, absorberer det varme og smelter. Omvendt, når en væske kjøles ned under frysepunktet, størkner den ved en nesten konstant temperatur, likt vann som fryser til is. Energien som absorberes eller frigjøres under denne reversible prosessen, kalles latent varme eller smeltevarme. Dette gir en effektiv metode for termisk energilagring.

 

 

Få kurs om teknologien på VVS-dagene

KLP satser fullt på nye teknologiske løsninger, og mange av de aktørene som leverer disse samler seg på VVS-dagene 16. – 18. oktober. Cartesian stiller med stand på messen, og gleder seg til å møte resten av bransjen. 

– Vi gleder oss til å vise frem vår teknologi for et bredt publikum på Norges største møteplass for energi - og miljøteknikk. Det er en trend i markedet med fokus på bærekraft, energi og ikke minst energifleksibilitet. Det å ha gode svar på energifleksibilitet gjør våre løsninger for termisk lager populær, forteller Jonas Utvik, salgssjef i Cartesian.

VVS-dagene er Norges største møteplass og messe for VVS-bransjen. Møteplassen samler rådgivere, entreprenører, byggherrer, rørleggere og ventilasjonsmontører. I tillegg til messe blir det også arrangert flere kurs og faglig opplegg for bransjen. Cartesian skal selv holde introduksjonskurs til teknologien sin.

- Vi gleder oss å treffe igjen kontakter fra hele Norge som kommer inn til messen. Det er jo mye som foregår på Teams for tiden. Så fysikk treff med gode kunder på VVS-dagene er etterlengtet, avslutter Utvik.

Meld deg på kurset til Cartesian her.

 

Powered by Labrador CMS