RØRLEGGER-NM PÅ VVS-DAGENE

Kaja (19) byttet ut skolebenken med firmabil og vernesko

MO I RANA: Kaja står som regel opp i 6-tiden for å komme seg på jobb. Etter to år med yrkesfag på videregående er hun nå lærling i rørleggerfaget. I oktober skal hun ta svenneprøven, og samtidig kan hun bli norgesmester i rørleggerfaget når Rørlegger-NM blir arrangert av Rørentreprenørene Norge under VVS-dagene 16.-18. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Kaja Helene Huka Johannesen (19) var ikke så glad i å sitte på skolebenken. Lesing og pugging var aldri hennes sterkeste side. Hun var mer glad i å gjøre praktisk arbeid.

Kaja fant fort ut at hun ikke likte å sitte på skolebenken.

– Jeg liker at det er så variert, man gjør noe nytt hver dag, forteller Kaja.

Da de fleste andre tok generell studiekompetanse, tok hun to år med fagskole, var svartruss i en alder av 17 år, og ble rørleggerlærling i Haaland – en totalteknisk leverandør i Nord-Norge.

Skolebøker og og forelesninger ble erstattet av firmabil og vernesko hos Haaland i Mo i Rana.

Det skulle vise seg at dette var noe som passet henne utmerket:

– Man lærer noe hver dag, også er det deilig å være fysisk på jobb hver dag, man får beveget seg mye, fortsetter hun.

Etter å ha tatt tittelen «nordnorsk mester i rørleggerfaget», skal hun nå delta i Rørlegger-NM på VVS-dagene, som arrangeres av Rørentreprenørene Norge i oktober. Og skal man tro mentorene hennes, vinner hun hele greia.

Variert hverdag

Mo i Rana er ikke et stort sted, men det er en del av en stor region der rørleggere som Kaja har mye å gjøre hver dag. I dag har hun flere jobber hun skal innom, i tillegg til at hun skal lese teori frem mot svenneprøven i oktober.

– Jeg har lyst å bli flink og interessert innen faget. Jeg har lyst å lære mer om varmeanlegg, og det å bygge opp et teknisk rom selv, og bli mer selvstendig, forteller Kaja. 

Turen går innom Brødrene Dahl ganske ofte. Grossisten er viktig for å skaffe de delene Kaja trenger på de ulike jobbene.

Hos Brødrene Dahl handler hun delen hun trenger for å fullføre jobben. Hos grossisten får hun også handlet helt uten å måtte stå i kø. Her scanner hun og henter varene hun trenger, og gjør oppgjøret helt ferdig i en app. På veien møter hun flere kollegaer fra Haaland, i tillegg kjenner de fleste hverandre på Mo.

Andreas Tung i Brødrene Dahl forteller om en rørbransje som trenger kompetanse.

– Vi her er flere ganger om dagen, fordi det alltid er forskjellige deler vi trenger til de forskjellige jobbene. Det går ganske fort når man ikke trenger å stå i kø i kassen!

Andreas Tung er regionssjef i Nord for Brødrene Dahl forteller om at de merker behovene i bransjen godt.

– Bransjen står overfor flere utfordringer, spesielt knyttet til rekruttering. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi har dyktige rørleggere tilgjengelig, sikrer god og jevn rekruttering til bransjen, utvikler innovative løsninger og sørger for effektivitet i alle ledd, forteller Tung.

For Kaja går dagene i i surr med mye jobb på flere prosjekter. Det er ikke mye tid mellom slagene. Det er rett på neste jobb.

Hverdagen til Kaja er variert, og hun prøver å lære så mye hun kan hver dag.

Store behov i bransjen

Administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge, Marianne W. Røiseland.

Rør-Norge-sjef Marianne W. Røiseland er stolt over at organisasjonen arrangerer Rørlegger-NM. Hun forteller om en bransje i stor utvikling, og mange muligheter for å jobbe med ulike oppgaver. Hun mener alle kan passe til å bli rørlegger.

– Vi jobber hver dag for å vise frem rørleggeryrket. Det er et attraktivt yrke og det skal det fortsette å være. Vi er opptatt av at rørleggeren skal ha svennebrev. Folk må kunne stole på at det er fagfolk som utfører jobben for dem. På VVS-dagene løfter vi faglig stolthet gjennom NM i rørlegging, forteller Røiseland.

Sammen med NemiTek og VVS-dagene gleder hun seg til å ønske lærlingene velkommen.

Totalt fem kandidater skal kjempe om å bli norgesmester i rørlegging. Alle er lærlinger i forskjellige selskaper – små som store.

Daglig leder i NemiTek, Thor-Jostein Egeland, forteller om en bransje som gleder seg til å samles igjen.

Daglig leder i NemiTek, Thor-Jostein Egeland, på Nova Spektrum der VVS-dagene arrangeres i oktober.

– Vi merker pågangen på messen, og gleder oss enormt til å ønske hele bransjen velkommen. Det å få arrangere Rørlegger-NM med alle de nye som skal inn i bransjen er selvfølgelig en stor glede for oss. 

VVS-dagene er Norges største møteplass og messe for VVS-bransjen. Rundt 180 leverandører og over 12.000 deltakere kommer innom de tre dagene på Lillestrøm for å oppdatere seg på bransjenyheter og møte bransjekolleger. I tillegg til messe, blir det også arrangert flere kurs og faglig opplegg for bransjen.

For Andreas Tung i Brødrene Dahl er de veldig bevisst på verdien til VVS-dagene.

– Vi investerer mer i denne messen enn noen gang før, nettopp fordi vi ser verdien av å være samlet i en tid hvor markedet er tøffere, jeg gleder meg også til Rørlegger-NM,  det er viktig for å løfte frem talenter i bransjen, avslutter Tung.

Mer enn bare avløp og kraner

Rørlegger-NM nærmer seg med stormskritt, og for Kaja går dagene med på å lære så mye som mulig. På spørsmål om hvor gode sjansene hennes er så er det tydelig at dette betyr mye.

– Det hadde jo vært ekstra artig å vinne, også, ler Kaja. 

Etter å ha tenkt seg litt om reflekterer hun litt rundt sine egne sjanser.

– Jeg er så usikker på meg selv, så inni meg så sier jeg jo nei, det er så mye jeg ikke kan siden faget er så stort. Samtidig så kan man ikke gjøre mer enn sitt beste heller! 

Selv om hun kjenner på nerver, er hun mest opptatt av å ta svenneprøven sin og få fast jobb som rørlegger. Samtidig syns hun det er viktig å vise at rørleggeryrket er noe som kan passe for mange andre.

Adrian Olsen er prosjektleder i Haaland.

– Jeg tror det er lurt å vise at rørleggeryrket er masse mer enn bare do og avløp. Du har mange ulike valg i jobben, og mange muligheter til å utdanne deg videre.

Adrian Olsen er prosjektleder i Haaland og har fulgt Kaja gjennom hele reisen fra hun var på skolebenken til hun nå er lærling.

– Det er sjeldent man kan si at noen er helt hel ved, men det er Kaja. Hun har stå-på-vilje, hun er faglig dyktig, og jeg er nesten helt sikker på at hun vinner hele Rørlegger-NM, forteller Olsen.

Det er tydelig mye stolthet rundt å ha en kandidat i Rørlegger-NM.

Kaja Helene Huka Johannesen (19) gleder seg til å delta på Rørlegger-NM og VVS-dagene.

Flere fremtidsmuligheter

Selv om Kaja trives som rørlegger, utelukker hun ikke at hun finner tilbake til skolebenken på et eller annet tidspunkt. 

– Det hadde vært morsomt å ta utdanning, teknisk fagskole, ingeniørstudier eller noe. Det er så mange muligheter at det er vanskelig å bestemme seg. Først så skal jeg iallfall ta svennebrev og jobbe litt som rørlegger, avslutter hun.

Har du lyst å heie på Kaja og de andre i Rørlegger-NM? VVS-dagene er gratis, så hent din gratisbillett i dag og bli med på bransjens største møteplass 16. – 18. oktober!

Powered by Labrador CMS